Web o chemii, vědě, Vesmíru, mojí filozofii, metrologii, vtipech a dalším
4: Zajímavosti ze světa organické chemie – Alkyny a cykloalkyny: Dynemicin A
4: Zajímavosti ze světa organické chemie – Alkyny a cykloalkyny: Dynemicin A

4: Zajímavosti ze světa organické chemie – Alkyny a cykloalkyny: Dynemicin A

Zajímavosti ze světa organické chemie

Alkyny a cykloalkyny: Dynemicin A

Počátkem 80. let vedla výzkumná činnost k izolaci zcela nových drog získaných z přírodních zdrojů. Jeden z takových zdrojů pochází z fermentačního prostředí mikroorganismu Micromonospora chersina. Zavedena a identifikována byla nová rodina látek s mimořádnou účinností. Příkladem takové látky s trojnou vazbou je Dynemicin A. Tato látka je zvláště účinným cytotoxinem s hodnotami LD50 pohybujících se v řádech piko- až nanogramů na mililitr. V těchto koncentracích zároveň působí proti řadě buněčných nádorových dělení. Tato sloučenina má mezi přirozeně se vyskytujícími protinádorovými látkami jedinečnou strukturu, neboť spojuje vlastnosti charakteristické pro obě antibiotika anthracyklin a skupinu enediynových antibiotik.

Dynemicin A - 1
Dynemicin A

Z hlediska účinku dynemicinu A dochází k poškozování DNA in vitro po jeho reduktivní aktivaci. Schéma reduktivní aktivace je uvedeno na obrázku níže.

Reduktivní aktivace dynemicinu A účinkem NADHP (Nikotinamidadenindinukleotidfosfát)

Dynemicin A je možné i navzdory jeho strukturní složitosti plně syntetizovat. Bylo vypracováno hned několik možných způsobů přípravy dynemicinu A. Ty se v některých klíčových krocích značně liší. Odlišný je i reaktant, popř. reaktanty, ze kterých se při výrobě vychází. Tyto postupy ve výsledku poskytují více či méně substituovaný skelet dynemicinu A. Jedna z možností úplné syntézy je schematicky znázorněna níže.

Schéma možného způsobu syntézy dynemicinu A

Zdroje:

1) MYERS A. G., M. E. FRALEY et al.: Synthesis of (+)-dynemicin A and analogs of wide structural variability: establishment of the (…).The Arnold and Mabel Beckman Laboratories of Chemical Synthesis, California Institute of Technology, Pasadena, CA 91125, USA

2) MYERS A. G., M. E. KORT et al.: Enzymatic Activation of DNA Cleavage by Dynemicin A and Synthetic Analogs. Biochemistry 1997, 36, 3903-3908.

3) MYERS A. G., N. J. TOM et al.: A Convergent Synthetic Route to (+)-Dynemicin A and Analogs of Wide Structural Variability. J. Am. Chem. Soc. 1997, 119, 6072-6094.

4) ELSOHLY A.: Dynemicin A. [12. červen 2009]. Synthesis Literacy Group, Columbia University, Chemistry. Snyder Group.