Web o chemii, vědě, Vesmíru, mojí filozofii, metrologii, vtipech a dalším
Potravinové alergie: ryby, korýši
Potravinové alergie: ryby, korýši

Potravinové alergie: ryby, korýši

Potravinové alergie - alergie na ryby a korýše

Potravinová alergie je abnormální imunitní reakce na jídlo. Když někdo s potravinovou alergií sní jídlo, na které je alergický, jeho imunitní systém přehnaně reaguje a produkuje protilátky zvané imunoglobulin E (IgE). Tyto protilátky spouštějí uvolňování histaminu a dalších chemikálií do krevního řečiště, což způsobuje příznaky alergie.

 

Potravinové alergie mohou být mírné nebo závažné a příznaky se mohou lišit od člověka k člověku. Některé běžné příznaky potravinové alergie zahrnují:

  • Kožní reakce, jako je kopřivka, svědění a ekzém
  • Otok rtů, jazyka, obličeje nebo hrdla
  • Sípání, potíže s dýcháním nebo dušnost
  • Bolest žaludku, nevolnost, zvracení nebo průjem
  • Závratě nebo mdloby

 

V některých případech může potravinová alergie způsobit závažnou reakci zvanou anafylaxe. Anafylaxe je život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Potravinové alergie jsou nejčastější u dětí, ale mohou se vyvinout v jakémkoli věku. Nejběžnější potravinové alergeny jsou mléko, vejce, arašídy, ořechy, sója, pšenice, ryby a korýši.

 

Pokud si myslíte, že vy nebo vaše dítě můžete mít potravinovou alergii, je důležité navštívit lékaře, který diagnostikuje a léčí. Na potravinové alergie neexistuje lék, ale existují způsoby, jak je zvládnout. Nejdůležitější je vyhýbat se potravinám, na které jste vy nebo vaše dítě alergičtí. Existují také léky, které mohou pomoci zmírnit příznaky alergie.

Alergie na ryby

Hlavním alergenem ryb jsou látky zvané parvalbuminy (PA). Parvalbuminy představují skupinu proteinů vyskytujících se pouze ve svalovině ryb a obojživelníků. PA se nevyskytují u měkkýšů, korýšů, ale ani u vyšších obratlovců (plazi, ptáci a savci). Úloha PA spočívá v regulaci průchodu Ca2+ v buňkách. Minoritními alergeny ryb jsou Ag-17-cod (protaminsulfát) a surimi 63 kDa protein.

 

Tab. I: Obsah  PA v syrovém mase vybraných ryb. Jednotlivé druhy ryb jsou ve skupině seřazeny podle klesajícího obsahu PA.

Název

Průměrný obsah PA [mg/g]*

Vlkouš, Kapr, Úhoř, Sleď, Okouník

>2,5

Treska, Losos, Tilapie, žáby, Pstruh

1-2,5

Makrela

0,3-0,7

Ančovičky, Tuňák

<0,05

*Obsah PA je u vařeného či komerčního masa o 20 až 60 % nižší.

 

Problematické vlastnosti PA: odolné vůči tepelnému zpracování i proteolytickým trávicím enzymům, potenciální riziko sekundární kontaminace potravin způsobenou přenosem alergenů vodní parou.

 

Typický zástupce PA: protein Gad c 1 obsažený v tresce (M = 12,328 kDa, 113 zbytků AMK, pI 4,75), odkud byl i poprvé izolován. Existuje přibližně 34 % homologie v sekvenci aminokyselin se strukturně podobnou bílkovinou z kapra, štikozubce a štiky. Gad c 1 obsahuje nejméně pět IgE**-vazných faktorů.

 

**IgE (imunoglobulin E) je typ protilátek vyskytujících se v lidském krevním séru, jejichž funkce se nachází v oblasti protiparazitární imunity. Zvýšené hladiny IgE jsou spojeny s častou přecitlivělostí jako je alergické astma, alergické záněty nosní sliznice, atopií (druh aler. reakce zprostředkovaná IgE a vyplavením některých látek jako je histamin, což vede k zúžení cév a průdušek, tvorbě otoku aj.) a také prazitárními infekcemi.

 

Projevy alergie: na kůži (i dotekem s potravinou – kopřivka, vyrážka, otok), trávicí problémy (bolesti břicha zejména v pánevní oblasti, průjem, pocit na zvracení, zvracení), dýchací problémy (dušnost, plný nos), až po anafylaktický šok, při kterém může dojít až k zástavě srdce a náhlé smrti (selhání oběhu či znemožnění dýchání).

Pomoc: epinefrin – adrenalinová injekce a přivolání pomoci.

Výskyt alergie v populaci: v ČR přibližně 0,5 % populace, přičemž 40 % lidí trpících touto alergií toleruje alespoň jeden druh ryb a 60 % jsou potravinové alergie na všechny druhy ryb.

Perzistence: Potravinová alergie na ryby je ve většině případů nemocí trvalou a u pacientů nedochází k odeznění nemoci.

 

Alergeny korýšů

Mezi korýše nejčastěji řadíme garnáty, krabi, humry a krevety. Hlavním alergenem měkkýšů a korýšů je tropomyosin, skupina proteinů vykazujících mezi sebou značnou strukturní homologii v aminokyselinové sekvenci. Nejstudovanější alergeny korýšů jsou shrnuty v tabulce II.

 

 

Tab. II: Nejstudovanější alergeny korýšů.

Hlavní alergeny

Minoritní alergen

antigen I a II

tRNA (transferová)

SA-I

SA-II

Pen a 1

Pen i 1

Met e 1

 

 

Antigen I je tepelně labilní protein nalezený v syrových krevetách a mušlích (raw shell) s molární hmotností 45 kDa. Antigen II je tepelně stabilní glykoprotein o hmotnosti 38 kDa složený z 341 zbytků AMK a 4 % sacharidů.