Zajímavosti ze světa organické chemie
Deriváty - funkční deriváty karboxylových kyselin: Kyselina tříslová
Ačkoliv je tato látka nazývána kyselinou tříslovou, hodnota pKa této kyseliny je velmi nízká (přibližně okolo 10). Její kyselá povaha je přesto nezpochybnitelná. To je důsledkem velkého počtu fenolových skupin ve své struktuře. Kyselina tříslová je komerční forma taninu.

Kyselinu tříslovou je možno získat prakticky jen extrakcí. Používají se rostliny Caesalpinia spinosa, Rhus semialata, Quercus infectoria nebo Rhus coriaria. Důvodem je definice zavedená mezinárodními farmaceutickými společnostmi, FAO-WHO a některými dalšími. Proto jsou někdy extrakty z kaštanového nebo dubového dřeva nepovažovány za zdroj kyseliny tříslové, i když ji mohou obsahovat (např. v víceméně modifikované formě).
Zdroje:
[1] Moravcová, v Biologicky aktivní přírodní látky, Praha, VŠCHT Praha, 2006.
[2] iGEM 2008, „California Institute of Technology,“ 2008. [Online]. Available: http://2008.igem.org/Team:Caltech/Project/Vitamins. [Přístup získán 8 6 2013].
[3] E. Hagerman, „The Tannin Handbook,“ 1998, 2002, 2011. [Online]. Available: http://www.users.muohio.edu/hagermae/. [Přístup získán 8 6 2013].